Hem 9 Hjälpcenter 9 Använd tjänsterna via mailen 9 Skicka signeringsinbjudan via mail

Skicka signering direkt från din mail

När din mailadress är upplagd som användare på ert konto så kan du på ett enkelt sätt skicka ut signeringsinbjudningar direkt från din mail.

Det behövs inga installationer för att du ska kunna skicka och det fungerar med alla sorters mail.

Du får det signerade dokumentet direkt tillbaka till din mail när mottagaren skrivit under och kan där lätt administrera ditt utskick. 

Skicka enkelt till en eller flera

Du kan skicka inbjudan till signering till ett mobilnummer eller en mailadress. Sätt mottagarens mobilnummer eller mailadress i Till-fältet och avsluta med .sign.esms.nu

Precis som när du skickar vanliga mail är det enkelt att lägga till flera mottagare. När du skickar till flera mottagare får varje mottagare en egen inbjudan och kan inte se övriga deltagare.

Skriv ditt meddelande som vanligt. Du behöver inte ange något ärende när du skickar inbjudan som SMS, men om du gör det så lägger vi till det överst i meddelandet, tänk på att det räknas in i det totala antalet tecken.

Om du bifogar en PDF så är det den som mottagarna signerar, annars signerar de texten i ditt meddelande.

Klicka på Skicka, så gör vi automatiskt om meddelandet för signering och skickar iväg det!

Avsändare på SMS
När du skickar SMS från din telefon så visas alltid ditt nummer som avsändare. När du skickar via oss har du fler alternativ, du kan till exempel låta mottagaren svara på meddelandet så att det kommer direkt tillbaka till din mail. Läs mer under Inställningar om detta.

Skicka till många med broadcast

Om du har många mottagare så kan det vara enklare att lägga deras nummer följt av .sign direkt i mailet, då adresserar du istället mailet till broadcast@esms.nu och efter meddelandet lägger du kodordet DistriButionList (stavat exakt så) därefter följt av mottagarnas nummer.

Om du lägger ett semikolon (;) efter numret så kan du även lägga till mottagarens namn. Namnet syns då i dina loggar och det kan vara lättare att följa upp om någon meddelande inte kommer fram.

Mottagaren får ett SMS eller mail

När de klickar på länken i meddelandet kan de förhandsgranska ditt meddelande innan de signerar.

Som standard signerar de med BankID.

signeringsinbjudan länk via sms och mail

Signaturerna skickas direkt tillbaka till din mail

När mottagaren signerat skickas den signerade filen direkt tillbaka till din mail. Den signerade filen är en PDF på formatet PADES, den är helt fristående och du bör arkivera den på ett lämpligt ställe där ni sparar viktiga dokument.
Du kan skriva ut filen om du även vill ha en papperskopia, men det är endast i den elektroniska filen signaturbeviset finns så den måste du spara.

När du skickar samma meddelande till flera mottagare samtidigt så kommer vi samla allas signaturer i ett och samma dokument. Varje gång en av mottagarna signerar så får du ett nytt mail med den uppdaterade filen.
Kontakta oss om du hellre vill ha en signatur per fil, det är en inställning som vi fixar manuellt.

Signatur skickas till mail

Du hittar alltid de signerade filerna i Verktygslådan på webben och du kan även ta emot dem via API om du föredrar det.

Om du skickat inbjudan till en mailadress så får även den som signerat ett mail med den signerade filen bifogad, då bara med sin egen signatur.
Kontakta oss om du hellre vill att de som signerat ska få samma samlingsfil som du får, det är en inställning som vi fixar manuellt.

 

Se film om hur du skickar signering via mailen

Skydda ditt meddelande med inloggning, GDPR-säkert!

Du kan kombinera Signering med Skyddade meddelanden, det kan vara bra om det är avtal eller annan känslig information som skickas. Mottagaren måste då först logga in med eID eller engångskod för att kunna läsa ditt meddelande. Därefter kan de signera.

Lägg helt enkelt till login i adresseringen:
Om du skickar direkt blir adressen mobilnummer@login.sign.esms.nu eller mailadress@domain.com.login.sign.esms.nu
Om du använder broadcast skriver du mobilnummer.login.sign eller mailadress@domain.com.login.sign

Du kan även låsa inloggningen till ett eller flera personnummer, men med tanke på GDPR är det då bättre om du skickar via Verktygslådan, här kan du läsa mer om det.

Fler alternativ med Administrera signaturer

När du skickar inbjudan till signering via Verktygslådan har du fler möjligheter vad gäller olika signeringsalternativ, signaturordning och påminnelser. Här kommer ett tips på hur du kan få tillgång till vissa funktioner även när du skickar från din mail.

Börja med att skicka din inbjudan till signering till din egen mailadress enligt ovan. Skicka iväg och titta i din inkorg.

I mailet du fått från oss finns två knappar, Läs och Signera och Administrera signaturer, välj Administrera signaturer.

Inbjudan till signering via mail

Detta är en översikt över ditt signeringsjobb. Du ser vilka som signerat och vilka som inte gjort det.
Du kan även signera själv, bjuda in flera mottagare och göra andra ändringar.

Ladda ner signaturer, du kan ladda ner enstaka signaturer eller en samlad fil med allas signaturer.

administrera signaturer

Ändra inställningarna på en mottagare genom att klicka på redigera mottagareframför mottagaren.
andra befintliga mottagare

Bjud in fler deltagare genom att klicka på bjud in fler deltagare och ange mottagarens mobilnummer eller mailadress.
Gör önskade inställningar och lägg till ett extra meddelande om du vill och klicka på Bjud in ny deltagare så skickas inbjudan iväg.
bjud in ny deltagare

Olika signeringsalternativ

Det finns flera olika signeringsalternativ att välja mellan, klicka på pilen för att få upp dem. Väljer du ett eID kan du även välja att dölja personnumret i den signerade filen om den som signerar inte önskar att personnumret ska synas i klartext i dokumentet.
Signeringsalternativ

Dölj personnummer
 

Om du valt att signering ska ske med BankID eller något annat eID så kan du låta personnumret döljas i den signerade filen.

signering dölj personnummer

Vi ersätter då personnumret med ett hashvärde som kan användas för att verifiera signaturen i framtiden vid behov. Detta är användbart om den som signerar inte vill att deras personnummer ska synas i klartext i det signerade dokumentet.

 
Ställa in en signaturordning

På Individuella inställningar kan du ställa in en signaturordning. Inbjudan till signering skickas till person nummer två först när person ett skrivit under, och så vidare. En eller flera personer kan ha ordning "1", och först när alla i ordning "1" har signerat, så skickas inbjudan ut till de som har ordning "2" och så vidare.

individuella signeringsinställningar

Påminnelser

Lägg till påminnelser genom att klicka på Ikon påminnelser
Lägg till en eller flera påminnelser, välj vilken dag och tid de ska skickas ut.
lägg till signaturpåminnelser