Nu är Blackweek och julhandeln äntligen igång, men i och med det så ökar bedrägeriförsök med falska SMS- och mejl-leveransaviseringar eller inloggningar. Vanligt är att få ett SMS eller mejl innehållande en förkortad länk till exempel en Bit.ly länk som man uppmanas att klicka på.

Med korta länkar så framkommer inte vart länken leder eller vart man hamnar om man klickar på den. Om du skulle få en kortlänk av okänd avsändare eller känd avsändare som du ej haft kontakt med så rekommenderar vi att du inte klickar på länken innan du kontrollerat länkarna så det inte är sms-bedragare eller att du utsatts för phishing-attack via mejl. 

hacking

SMS-avisering för paketleverans eller köperbjudanden

I dessa tider på året så skickar bedragare ut flera tusentals SMS då vi beställer mycket saker online med tanke på Blackweek och julhandeln. Kanske har du beställt något och väntar på en leverans?

Får du ett SMS så läs det noga och blir du misstänksam så ta en skärmavbild av meddelandet och skicka via mejl till företaget för att kontrollera att dem verkligen har skickat ett SMS till just dig. Det är lätt hänt att läsa snabbt när man väntar på något, råka klicka på länken eller ”komplettera” sina uppgifter, speciellt i julstressen. Detta vet SMS-bedragarna om!

I SMS:et vill SMS-bedragaren få mottagaren att klicka på länken, fylla i sina kontouppgifter eller andra inloggningsuppgifter. Det är också vanligt att få snabba och otroliga säljerbjudanden för att locka mottagaren att direkt betala via pengaöverföringar, exempelvis genom Swish.

Målet med dessa bluff-SMS är alltid att lura mottagaren på pengar, stjäla personuppgifter eller kapa dina konton. Sms:en kan vara både slarvigt eller väldigt skickligt gjorda.

 

Phishing används för att ge din dator virus eller komma åt dina uppgifter

Målet är detsamma, hackaren vill komma över dina konton, pengar, eller stjäla personuppgifter. Ett vanligt sätt för denna typ av bedrägeri är att du får ”ett mejl från din Bank” , det kallas nätfiske (phishing).  Bedragaren vill att du ska verifiera dig genom att till exempel klicka på en länk för att komma till din banks hemsida för inloggning. Även om det ser ut som att länken är korrekt så klicka inte på länken utan gå till hemsidan via webbläsare och logga in för att se om du fått ett meddelanden. Glöm aldrig att en legitim avsändare ber aldrig om inloggningsuppgifter via mejl.

Ett annat exempel på ett annat vanligt phishing-mejl  är om du skulle uppmanas att ta kontakt med ett företag genom att klicka på länken, till exempel: www.tellustalks.se. Det är svår att se s:et, det är knappt synbart för ett snabbt öga och lätt att råka klicka. Jag ska även passa på att lyfta landningssidan, hackare är specialister på att få landningssidan se ut som originalet. Kolla efter små detaljer om du råkade klicka, URL:en är ett bra tips att kika extra noga på.

 

Har du blivit utsatt?

Anmäl alltid till Polisen om du blivit utsatt för SMS-bedrägeri eller Phishing. Det är även bra att höra av sig till det företag som man tror man fått dessa meddelanden från. Har du lämnat ut bankuppgifter ring och spärra kort och konton direkt!

 

Hur vet jag om länken är säker eller inte?

Om du får en kortlänk så kan du kolla om den är äkta eller falsk. Kopiera länken och öppna i ett program som ger dig information om länken, Här finns två exempel på sidor:

https://unshorten.it/
https://expandurl.net/

 

Sist men inte minst – se till att uppdatera dator och telefon

Hackare är smarta på att lura både oss och system, se därför till att ha de senaste, automatiska och regelbunden virus- och säkerhetsuppdateringar på alla dina enheter.