Du ska ut på en roadtrip över helgen. Väskan packade du redan innan du åkte till jobbet, den ligger och väntar i hallen där hemma. Klockan slår fem och du skyndar hem, greppar tag i väskan och slänger dig i bilen. Solen lyser fortfarande, men den sjunker för varje sekund som går. Vad spelar det för roll? I morgon lyser den ju igen!

Den där sommarplågan du egentligen hatar spelas på radion, och du kan inte hindra dig själv från att sjunga med. Det är trots allt fredag, du har påbörjat helgens äventyr och ingen hör dig sjunga på mils avstånd! Du missar din avfart, men vad spelar det för roll, alla vägar leder väl till Rom? Snart kommer du fram till —

BANG! Ett vilt djur springer över vägen, du viker våldsamt av åt sidan och hoppas att du inte träffade. Du har kört ner i diket och bilfronten är förstörd på ena sidan. Du kliver ur bilen. Det är kallt nu, sommarvärmen försvann med solen för en timme sedan och det är beckmörkt ute. Du ringer 112. De frågar dig var du är. Hur ska du veta det? Du var ju på väg till din sommarhelg, sjungandes för full hals med en glädje som spred sig hela vägen ut i fingertopparna. Den glädjen har ersatts med rädsla, och du fryser så ohyggligt. Du vet inte vilken avfart du tog, så hur ska larmcentralen veta det?

Personen i telefonen försöker lugna dig. ”Du kommer få ett SMS med en länk i, tryck på den och dela din GPS-position med oss. Håll dig lugn, vi kommer snart, du är okej.”

Idag äger 96% av alla människor i Sverige en mobiltelefon, och lyckligtvis är du en av dem. Det blir inte alltid som man har tänkt sig, men med hjälp av länk-SMSet hittade utryckningspersonalen dig och du kom hem oskadd. Idag påstås det ofta att myndigheter aldrig skickar ut SMS till privatpersoner, men det stämmer inte.

Ibland handlar det bara om något vardagligt, som en påminnelse om att hämta ditt pass hos Polisen eller att du har en läkartid på vårdcentralen imorgon.

Ibland handlar det om att rädda ett liv – bland annat har Polisen i Norr testat att skicka SMS med en bifogad länk för att GPS-positionera i fjällräddningen.

SMS förenklar kommunikationen mellan myndigheter och människor. Det tycker vi är bra. Vad tycker du?