-Vi har kört med vanliga pappersavtal, men nu när vi har ungefär 80 kaniner för omplacering så fungerar inte det. Då ska det skrivas lika många jourhemsavtal, inlämningsavtal och adoptionsavtal, säger Therese Bergman på Smådjurschansen.

Therese Bergman, en av grundarna av Smådjurschansen.

Therese Bergman och Johanna Rosenhed har fått en rivstart på sin ideella verksamhet Smådjurschansen, som har som mål att rädda kaniner och gnagare från att avlivas när deras ägare tröttnat eller inte kan ta hand om dem längre.

-Vi har jobbat tidigare med omplaceringar av djur. Då märkte vi att det finns ett stort behov av omplaceringar av kaniner. Det finns ingenstans i nuläget för vanligt folk eller myndigheter att vända sig, säger Therese Bergman.

För drygt ett år sedan tog vännerna beslutet att starta Smådjurschansen.

– Det var klokt, det känns att vi gör skillnad. Vi jobbar varje dag med det här, vid sidan av studier och annat yrkesarbete.

Under det gångna året har verksamheten växt enormt.

I Stockholm och Örebro är föreningen etablerade och har fått en bas av jourhem. Nu ska föreningen etableras i Göteborg också.

De båda kvinnorna är fokuserade och vet hur de vill driva sin verksamhet. För säkerhets skull har de även sökt tillstånd hos Länsstyrelsen, trots att det egentligen inte krävs. Bättre förekomma än förekommas.

Johanna Rosenhed.

-Jag googlade fram TellusTalk. Det blev ohållbart med pappersavtal. Nu har jag allt på datorn, det är jättesmidigt och känns säkrare också. Tack vare att den som signerar identifierar sig med BankID vet vi att alla är de som de säger sig vara, säger Therese Bergman.

Det var en tröskel att ställa om arbetssätt, men nu ska även kollegan Johanna Rosenhed haka på.

-Vi håller även på att etablera samarbeten med veterinärkliniker. Det är avgörande för oss att veterinärer ingår samarbeten och låter oss få rabatterade priser.

-Vi ska fortsätta växa. Vi kör sakta och säkert, säger Therese Bergman.

Fakta om kaniner:

En kanin kan leva i drygt tio år om den får ha hälsan. Kaniner är byggda för rörelse, den mår bäst av att få skutta och röra på sig många timmar per dag. De är sällskapliga och behöver stimulans. I det vilda lever kaniner i grupper och betar gräs och annan lågt hängande grönska. Kaninen tillhör inte släktet gnagare utan är släkt med haren.