Så i dagarna har Internet stiftelsen släppt sin rapport om hur svenskarna använder internet. Då tänkte jag att det kunde vara lite roligt att lyfta några punkter så här inför helgen. Då materialet är väldigt omfattande så blir det några få axplock.

Hur meningsfullt finner svensken internet, tja 24% anser att tiden som de spenderar på sociala medier är meningsfulla medan 60% anser att tiden som de spenderar på nyhetsappar/siter är meningsfull.

Uppkopplingen i procent säger, fiber: 57%, kabel-tv och ADSL: 10% vardera samt mobilt bredband på 16%. Glädjande för i år är att fiber utbyggnaden tagit fart igen (yay me) under 2019 efter att gått långsammare under 2018. Samt att fibern på landsbyggden närmar sig fibern i tätort (yay me igen). 🙂

Digitalt utanförskap är något som lyfts i år igen och minskar i årets resultat jämfört med förra. Riskfaktorer för att hamna i utanförskap är låg utbildning, låg lön samt hög ålder. Dock skall man betona att minskningen inte är stor.

Mobilt BankID och Swish är något som fortsätter att se en ökad användning. Ökningen sker främst bland de äldre och det i sin tur tillskrivs främst för att internetanvändare blir äldre.

Enheter som används för surfning är som bekant dator, smartelefon och surfplatta. Fördelat i procent ser man att datorn används i 67% för dagligt surfande mot mobilens 87%. Vår vän surfplattan används i 30% och minskar mest mot förra året.

Och det finns naturligtvis mycket, mycket mer att ta del t.ex. vilka digitala samhällstjänster används mest, hur är det med källkritiken och vilka digitala kommunikationstjänster som används. Och detta är igen bara ett axplock..

Trevlig helg!
/Richard 🙂