Vi får ofta frågan om vad Kvalitets-SMS egentligen är och vad prisskillnaden beror på, så nu tänkte jag passa på att reda ut begreppen.

Person-till-personsmsbild liten

När en mobiltelefon skickar SMS till en annan mobiltelefon kallas det Person till Person, SMS:et skickas då från avsändarens mobiloperatör till mottagarens mobiloperatör.
Om avsändare och mottagare har samma operatör brukar det vara billigare eller gratis medan det kostar lite mer att skicka till andra operatörer. Det beror på att mobiloperatörerna tar betalt av varann för att hantera ”utomstående” meddelanden. Detta kallas interconnectavgift.

Applikation-till-person

När vi skickar ut SMS på mobilnätet kallas det A2P (Application2Person) eftersom vi har ett system som avsändare istället för en mobiltelefon.
Även här tar mobiloperatörerna ta ut en interconnectavgift.

Filtrering av billiga SMS

För att spara pengar och kunna erbjuda så billiga SMS som möjligt så finns det en rad företag som ägnar sig åt att försöka maskera sina A2P-SMS till att se ut som Person till Person-SMS för att slippa de här interconnectavgifterna. Självklart gillar inte mobiloperatörerna detta och de jobbar hårt med olika sorters filtrering för att stoppa den sortens trafik. Bland annat brukar de försöka filtrera på funktioner som vanliga mobiltelefoner inte har när de skickar Person till Person-SMS, som:
– Alfanumerisk avsändare, dvs en text istället för ett nummer som avsändare
– Variabel giltighetstid, används för att slippa leverans av inaktuell information
– Flash-SMS, där meddelandet skickas direkt till telefonens skärm.

Samtidigt testar de här företagen hela tiden nya sätt att skicka sina meddelanden. Det här innebär förstås att leveranssäkerhet och stabilitet blir ganska låg, meddelanden kanske kommer fram idag men inte i morgon.

Kvalitets-SMS – säker leverans

Och det är här som Kvalitets-SMS kommer in i bilden.
Kvalitets-SMS innebär att man sätter upp säkra och stabila direktkopplingar mot mobiloperatörerna, med förbetalda interconnectavgifter. Man riskerar då aldrig att få sina SMS bortfiltrerade utan har en leveransgaranti. Vid eventuella leveransproblem får man också hjälp av operatörerna att felsöka och åtgärda om det har blivit fel någonstans.

Kvalitets-SMS är det självklara valet för den som har viktig information att förmedla, och som vill vara säker på att den kommer fram. Se till att alltid fråga din SMS-leverantör om det är Kvalitets-SMS de tillhandahåller när du frågar om prisuppgifter.

TellusTalk tillhandahåller enbart Kvalitets-SMS

Läs gärna mer om våra SMS-tjänster på vår hemsida!

Vid tangentbordet
Jessica