GDPR blev en utmaning för redovisningsbyrån X-BASE. BankID-skyddade mejl blev lösningen för att kunna skicka ut lönebesked på ett säkert sätt.

I vackra Leksand i Dalarna har redovisningsbyrån X-BASE sitt huvudkontor.

Åsa Ronnefalk är auktoriserad lönekonsult och kvalitetsansvarig. Det märks att hon är en del av en trivsam arbetsplats – och att hon har mycket att göra.

-Vi sätter kunderna främst. Det ska vara rätt, riktigt och vi vill ha dialog. Vi vill gärna träffa våra kunder, säger Åsa Ronnefalk.

Företaget är ISO-certifikerat och Åsa har ansvar för att uppdatera arbetet kring certifieringen.

En annan förkortning innebar att företaget fick ställa om sitt arbetssätt. Numera har vi hunnit lära oss att GDPR står för EU:s dataskyddsförordning.

-Den innebar ju att vi inte längre fick mejla känsliga uppgifter utan att skydda dem. Vi visste att vi inte ville gå tillbaks till vanlig postgång och många av våra kunder vill inte ha Kivra.

X-BASE hittade till TellusTalk genom en annons hos Srf-konsulterna. Srf-konsulterna är en branschorganisation just för redovisningsbyråer.

Det var ett omställningsarbete att börja med ett nytt arbetssätt.

X-BASE väljer just nu att använda TellusTalks tjänster från sin vanliga mejl. Då gör man ett tillägg i adresseringen för att lägga på ett BankID-lås.

– Det fungerar jättebra att låsa mejl med BankID. Ibland blir vissa kunder misstänksamma och ringer upp och vill veta att det är vi som skickat, men det är inte så många.

-Ibland fastnar även våra mejl i spam-filter, men det gjorde de även innan de BankID-skyddades. Det är bara så mejlservrar fungerar.

X-BASE får in kundförfrågningar hela tiden.

– Vi har expanderat och skulle kunna göra det ännu mer. Vårt problem är att det är svårt att få tag i kvalificerad personal, säger Åsa Ronnefalk.

Många i X-BASE personalstyrka har varit på företag i många år. Ett gott betyg till trivsel och sammanhållning.

Fakta:

XBASE redovisningsbyrå startade 1995. 2005 gjordes en rejäl expansionssatsning och på två år ökade omsättningen kraftigt och personalstyrkan tredubblades. Hösten 2017 öppnade byrån även kontor i Dalarna Science Park i Borlänge och planen är att öppna på ytterligare en ort i Dalarna inom de närmaste åren.