Efter ett långt och skönt sommarliv är det äntligen dags att börja skolan igen. Skolor använder SMS regelbundet då det är tids- och kostnadseffektivt. De flesta studenter och föräldrar till yngre elever läser ett SMS inom några minuter. Nedan följer några exempel på hur skolor använder SMS.

Försenade skolbussar
Ingen vill stå och vänta på en buss som inte kommer. Att få ett SMS med hur mycket bussen är försenad gör stor skillnad. Administratören av busslinjerna skapar en sändlista per busslinje. Sedan kan administratören, eller de som ska använd linjen registrera sig på sändlistan.

När en buss är sen eller inställd kan ansvarig skicka ett enda e-postmeddelande som direkt når alla medlemmar på listan som SMS. Även busschauffören kan, när han står stilla, skicka ett enda SMS till ett nummer. Innehållet kommer då att nå alla medlemmar på listan.

Håll kontakten med omotiverade studenter
Tyvärr ser inte alla fram emot att börja skolan. Många lärare har genom åren märkt att fortsatt kontakt under loven och särskilt kontakt kort innan skolstart kan göra stor skillnad. Ett enda SMS kan göra stor skillnad.

Att skicka och ta emot SMS från sin e-post är en bra lösning för lärare som inte bara vill finnas där för sina elever utan som samtidigt vill vara lediga. Eftersom de flesta läser SMS på en gång kan det under loven vara skönt att avsätta tid för att aktivt svara på mejl och SMS för att ledigheten ska vara just ledig.

Rapportera sjukdom
Under terminerna upplever många föräldrar att det är enklare att skicka ett SMS när barnen är sjuka istället för att ringa.

Fördelarna är flera, både för skola och föräldrar. Inga fler upptagettoner när alla ringer samtidigt. Använd automatiska svar för att föräldrarna ska veta att deras meddelande nått fram. Då allt sker skriftligt minskar risken för missförstånd. I det automatiska svaret kan det stå att dagen innan barnet kommer åter ska föräldern skicka ett SMS och meddela detta.

Meddela förändringar i schemat
När en lärare är sen eller sjuk, när en lektion är inställd eller när ett annat klassrum än det planerade ska användas minskar risken för missförstånd om de berörda får rätt information i rätt tid. Det är enkelt att göra genom att skicka SMS. Alla som tillhör en klass registreras på en sändlista. Ett enda meddelande till listan når direkt ut till alla listans medlemmar. Vid behov kan medlemmarna svara på meddelandet. Svaren skickas till den som skickade det ursprungliga meddelandet eller till en eller flera andra i förväg valda e-postadresser.

Trevlig hösttermin / Hannele