Expressen rapporterar idag om hur bedragare stjäl ditt BankID – såhär stoppar du dem!

I artikeln beskrivs det hur bedragarna svarar på din annons på t.ex. Blocket eller Tradera, de påstår att de vill köpa din vara, men först vill de vara säkra på att du är du. Så du ombeds identifiera dig på nätet genom att logga in på din bank.

När du loggar in på banken skaffar sig bedragaren tillgång till ditt konto och skapar ett nytt BankID på sin egen telefon. Sedan kan de ta SMS-lån med mera i ditt namn.

Du bör bli misstänksam direkt, det finns nämligen inga som helst möjligheter för en privatperson att identifiera dig genom att du loggar in på din bank, så redan där vet du att de är fel ute. Men självklart kan det vara viktigt att både köpare och säljare med säkerhet kan identifiera sig för varann. Och det är här min.ebox.nu kommer in.

Om någon vill att du identifierar dig över nätet, se till att de identifierar sig först. Be dem gå till min.ebox.nu, logga in med sitt eget BankID och sedan skapa ett meddelande och därefter dela länken med dig. När du följer länken och loggar in med BankID så ser ni varandras personuppgifter och sedan kan ni fortsätta att genomföra en säkrare affär.

Lämna aldrig någonsin ut dina koder eller inloggningsuppgifter! En bank kommer aldrig be dig om det, och om du lämnar ut dina uppgifter och sedan blir av med dina pengar är det risk att du inte får igen dem eftersom du inte varit varsam med känsliga uppgifter.

Be safe out there!

Jessica