Smishing är när bedragaren försöker lura dig via SMS på samma sätt som med mejlbedrägerier. Målet är att på olika sätt lura dig på pengar eller att få dig lämna ut dina personuppgifter för kommande bedrägeriförsök.

Oftast innehåller SMS:et en länk som du måste klicka på för att hamna på en sida där du ska fylla i olika uppgifter. Det kan finnas uppmaningar om att du ska ladda ner appar som i sin tur skadar din programvara eller samlar in hemlig information. SMS-svindlarna är påhittiga och skickliga i sina försök till att lura dig att läcka uppgifter.

I takt med att vi använder våra mobiler allt mer, både privat och i jobbet, ser bedragarna fler chanser att lura till sig uppgifter. Om du använder din arbetstelefon privat ökar risken att företagsuppgifter läcker till SMS-bedragaren.

SMS som ger dig anledningar att vara försiktig:

  • Du känner inte igen numret som är avsändare
  • SMS:et är felstavat eller har en konstig språköversättning
  • En avisering på paket som du inte väntar på
  • Innehåller förkortade länkar

Idag använder vi våra mobiltelefoner vid allt fler situationer vilket gör smishing hett för kriminella. Vi är sällan lika noggranna när vi läser SMS som mejl och det gör oss mer sårbara vilket bedragarna vet om och utnyttjar.

Smishing fungerar inte som Phising

SMS har idag inte ett filter som rensar bort SPAM-meddelanden och spärrar oseriösa avsändare automatiskt som en bra mejlklient har. Smishing är ett ganska nytt fenomen och svenska telefonbolag har inte riktigt hängt med och satt spärrar på oseriösa avsändare. I flera länder krävs det att företag registrerar sin textavsändare för att kunna skicka SMS. Förhoppningsvis kan vi förvänta oss det snart i Sverige också!
TellusTalk har infört ett eget filter för att skydda mot SMS-attacker.

Undvik att bli lurad genom att;

  • låta bli att svara på SMS utan att dubbelkolla vem avsändaren är
  • inte fylla i dina uppgifter om du inte är helt säker på vad de kommer användas till
  • inte klicka på SMS-länkar som kräver snabb interaktion – som en rabatt eller pengavinst
  • kontrollera domänen på eventuella länkar så att det är säkert att klicka. Förkortade länkar är svåra att kontrollera och används sällan av seriösa avsändare.

Vi är godtrogna till vår natur och litar på de som skickar textmeddelanden till oss. Det är vanligt och lätt att bli lurad med smishing, du ska inte känna dig dum om du råkat svara eller klickat på ett bluff-SMS.

Så kan ett smishingförsök gå till

Du får ett SMS när du är på resande fot och tittar lite snabbt vilket gör att du enkelt missar en viktig detalj som gör att du klickar, fyller i eller svarar på meddelandet. Det kan vara ett SMS som ser ut att komma från bostadsrättsföreningen eller idrottsklubben där du uppmanas att uppdatera dina personuppgifter.

Så lätt är det att gå i fällan och bedragaren kan nu använda uppgifterna själv eller sälja dem på svarta marknaden. Det kan bli en dyr och krånglig historia eftersom det kan vara svårt att bestrida följderna om du har klickat, identifierat dig med BankID eller fyllt i något.

Det är viktigt att komma ihåg är att SMS-bedragare vill inte att du ska hinna tänka efter, utan göra ett förhastat beslut, så tänk alltid en gång till innan du svarar på ett oväntat SMS.

Har du råkat klicka på ett SMS och lämnat ut uppgifter är det viktigt att du direkt kontaktar din bank för att spärra konton och kort. Kontakta sedan polisen och gör en anmälan att du blivit utsatt för ett bedrägeriförsök.

Om du identifierat ett smishingförsök, gör en polisanmälan, ignorera SMS:et och blockera avsändaren om du kan